Veel gestelde vragen
Er zijn vele vragen waar mensen tegenaan lopen als ze een piercing willen of al hebben. Ik heb de meest voorkomende verzameld en hieronder behandeld. Mocht je vraag er niet bij staan, neem dan even contact op.
Is het zetten van een piercing pijnlijk?
De pijn tijdens het zetten van een piercing verschilt per persoon.
Over het algemeen is de pijn van een piercing kort en intens, vergelijkbaar met een snelle prik. De locatie van de piercing speelt een grote rol in de intensiteit van de pijn.
Hoe oud moet ik zijn voor een piercing te kunnen laten zetten?
Vanaf 16 jaar mag er zonder toestemming van de ouders een piercing worden geplaatst. Bij twijfel kunnen wij om een legitimatiebewijs vragen, neem deze dus altijd mee!
Bent u jonger dan 16 jaar? Dan dient u één van de ouders mee te nemen voor toestemming. De ouder en het kind moet zich in dit geval beide legitimeren.
In het geval van een verschillende achternaam vragen wij u om een ander document mee te nemen waaruit blijkt dat er een familieband is.
Zijn de ouders gescheiden dan is er schriftelijk toestemming nodig van beide ouders.
Wat mag er gezet worden per leeftijdsgroep:
4 – 12 jaar: enkel lobepiercings (oorlel)
14 – 16 jaar: alle oorpiercings, neuspiercing
16 – 18 jaar: gezichtspiercings, navelpiercing, dermal, surfacepiercing.
> 18 jaar: tepelpiercings en intiem
–> Een ouder of voogd moet aanwezig zijn als je jonger bent dan 16!
Hoe duur kost een piercing?
De prijzen voor piercings zijn verschillend en afhankelijk van de plaats en het soort piercing. Op onze website vindt u een overzicht van al onze piercing prijzen.
Hoe vaak worden de naalden voor het piercen gebruikt?
De naalden worden 1 keer gebruikt. Deze disposable naalden worden direct na gebruik in de naaldencontainer gedeponeerd.
Is een tongpiercing schadelijk voor mijn tanden?
Als een tongpiercing niet tegen de tanden aantikt hoeft dit niet schadelijk te zijn voor het gebit, probeer hierom dan ook zo min mogelijk met de tongpiercing te “spelen”. Natuurlijk is ook een goede mondhygiëne van belang en kunt u eventueel kiezen voor een plastic staafje of balletje.
Zijn piercings op afspraak?
Ja, afspraak maken is verplicht om de privacy en rust van iedereen te kunnen bewaren. Dit is via Afspraak maken te maken, ook kun je een service afspraak maken voor controle of wisselen van sieraad.
Mag ik zwemmen/sporten met een piercing?
Met een nieuwe piercing mag je de eerste 6 tot 8 weken niet zwemmen, niet in de sauna, niet onder de zonnebank en niet in bad. Alle warme, vochtige ruimtes verhogen de kans op een ontsteking.
Mag ik een piercing zetten als ik zwanger ben?
Wij zetten geen piercings tijdens een zwangerschap. Een piercing geneest tijdens deze periode vaak niet goed omdat het lichaam anders reageert.
Kan ik een piercing kopen bij jullie?
Ja :). Je kan ofwel een los juweeltje kopen uit onze collectie, of je kan het ook laten piercen indien het gaatje er nog niet is. Aan jou de keuze.
Kan ik een piercing laten plaatsen die ik ergens anders aankocht?
Wij plaatsen enkel onze eigen piercings. Deze kun je in de shop of online kopen. Neem een kijkje naar onze piercings.
Kan ik een cadeaubon kopen bij jullie?
Ja hoor! Dit kan zowel online als in de shop.
Ik ben allergisch aan nikkel, kan ik me laten piercen?
Ja, wij gebruiken vooral implant grade titanium of minstens 14K goud.
Hoe lang duurt de genezing van mijn piercing?
De geneestijd van een piercing verschilt per piercing en kan ook per persoon verschillen. Algemene gezondheid en lichamelijke conditie spelen hierbij een rol!
Persoonlijke hygiëne is tijdens de genezingstijd van de piercing absoluut noodzakelijk! Het opvolgen van de nazorg is een must en noodzaak! hieronder staat een lijst met genezingstijden, dit is een indicatie een gemiddelde in goede omstandigheden. Zorg hiervoor de goede richtlijnen de je mee kreeg via onze piercer.
Oor
Anti-tragus: 3-9 maanden
Conch piercing: 3-9 maanden
Daith piercing: 3-9 maanden
Helix piercing: 3-9 maanden
Rook piercing: 3-9 maanden
Snug piercing: 3-9 maanden
Tragus piercing: 3-9 maanden
Oorlel piercing: 4-8 weken
Mond
Labret piercing: 6-8 weken
Tongweb piercing: 4-8 weken
Lippiercing/zijkant: 6-8 weken
Bovenlip piercing: 2-3 maanden
Tong piercing:4-8 weken
Gezicht
Verticale bridge piercing: 4-6 maanden
Bridge piercing: 4-6 maanden
Wenkbrauw piercing: 6-8 weken
Neusvleugel piercing: 3-4 weken
Septum piercing: 4-8 weken
Teardrop piercing: 3-4 maanden
Borst / rug
Navel piercing: 6-9 maanden
Tepel piercing, vrouw: 6-9 maanden
Tepel piercing, man: 3-4 maanden
Surface piercings: 6-9 maanden
Microdermals: 8-10 weken
Hoe om te gaan met een vochtbultje?
Controleer of je piercing ruimte genoeg heeft en dus uitsteekt.
Breng water aan de kook en doe dit in een glas van ongeveer 200/250ml. Los 1 ruime theelepel baking soda of zeezoutoplossing op en laat het afkoelen totdat de oplossing warm aanvoelt. Wanneer de oplossing voor je vinger te heet is, dan is dit ook voor je piercing te heet. Handwarm, maar niet lauw is de beste temperatuur. Pak nu 2 wattenstaafjes en dompel deze in de oplossing. Houdt de wattenstaafjes aan beide zijden op je vochtbultje en ” klem” het bultje als het waren tussen je wattenstaafjes om zo een lichte druk uit te oefenen en hou dit ongeveer 3 minuten vast. Herhaal deze stap 1x per dag 3x 3 min. Wrijf of krab of prik het bultje niet open, een lichte druk met de zout- of soda oplossing is voldoende. Ga door met de behandeling totdat je bultje is verdwenen. Dit kan tussen de 4 en 8 weken duren. Je kunt deze behandeling goed combineren met een antibacteriële healingolie en silicone healing discs.
Hoe was/ga ik om met mijn piercing?
Gebruik tijdens het douchen een zeep op basis van 0% waar geen siliconen of parfum in zit. Was je lichaam zoals je dat altijd doet, zonder je piercing aan te raken. Spoel je piercing met water en dep hem na het douchen rondom zachtjes droog met een schone handdoek. Spray je piercing met een fysiologische zoutoplossing en laat dit in de lucht drogen. Als je het prettiger vindt om een wattenstaafje te gebruiken, dan kan dat natuurlijk ook. Zorg dat je altijd schone handen hebt wanneer je je piercing gaat schoon maken. Trek eventuele korstjes er niet af. 2x per dag de spray gebruiken is voldoende. Wanneer je veel beweegt in je slaap, plak je piercing dan af met een gaasje. Liever geen pleister, aangezien je piercing wel moet blijven “ademen”. Slaap onder schoon beddengoed en slaap niet onder een wollen deken. Verwijder het gaasje meteen weer wanneer je bent opgestaan. Raak je piercing verder niet aan, speel er niet mee en draag geen strakke kleding die jouw piercing kunnen verdrukken.
Wat als je tongpiercing is gaan ontsteken?
Een ontstoken tongpiercing kan een van de volgende symptomen vertonen: verkleuring van de tong in wit, geel, groen of bruinige kleur bovenop de tong, slechte smaak in de mond, slechte geur uit de mond, zwelling, pus (wit, groenig, roomkleurig). Gebruik (water) ijs om de zwelling tegen te gaan. Haal je piercing er bij een ontsteking nooit uit, omdat de ontsteking dan erger kan worden. Gebruik nooit Betadine of Sterilon, maar alleen een anti- septisch mondwater zonder alcohol om mee te spoelen. Wanneer je ontsteking erger wordt, neem dan contact op met jouw huisarts voor een antibioticakuur. Wanneer je langere tijd door bijvoorbeeld sporten of slapen op je buik last blijft houden van je piercing, dan kun je ook kiezen voor een piercing van een ander materiaal, zoals Bioflex of Acryl. Deze materialen zijn flexibel en licht en kunnen de druk op je piercing aanzienlijk verminderen.
Je voelt dat je tong dik en pijnlijk worden. Is dit normaal?
Je piercing is een open wondje en kan tot zeker 14 dagen geïrriteerd, trekkend, stekend en vervelend aanvoelen. Dit is heel normaal en geen reden om je zorgen te maken. Het kan zijn dat je tong de eerste 4/5 dagen nog wat na bloedt, raak hierdoor niet in paniek. Je nieuwe piercing is een open wondje en zal vanzelf genezen wanneer je je aan de nazorginstructies houdt. In vergelijking tot andere piercings, geneest de tongpiercing super snel. Maar omdat je tong opzwelt is elke dag een gezwollen tong er natuurlijk 1 teveel. Je zult merken dat jouw tong de komende uren steeds dikker wordt en pijnlijk aanvoelt. Ik heb jouw piercing gezet met een Titanium staafje tussen de 22mm -24mm lang. Jouw tong heeft nu de ruimte om op te zwellen en rustig te genezen. Ik heb een sluitende, steriele naald gebruikt van 1.6mm dik die precies past op het sieraad met dezelfde maat, zodat er bij je wondje vrijwel geen ruimte is voor de ophoping van vuil. Omdat je tong opzwelt de genezing tijd nodig. De gemiddelde genezingstijd van een tongpiercing is ongeveer 2 tot 9 weken. Wanneer je zwelling is verdwenen, mag je deze na 3 weken kosteloos bij mij vervangen voor een korter basic titanium staafje. Wanneer de genezing sneller verloopt, dan kan dit soms ook al eerder of gefaseerd.
Je zal merken dat praten, eten, drinken en zelfs slikken vervelend en pijnlijk aanvoelt wanneer je tong nog dik is. Eet tijdens deze periode veel waterijsjes waar bij voorkeur geen suiker in zit. Je tong kan echt enorm opzwellen, waardoor kauwen lastig kan zijn en niet prettig aanvoelt. Maak je hier geen zorgen over, de zwelling neemt na 7 dagen geleidelijk af. Heb je geen waterijs, maak dan ijswater met ijsklontjes erin en laat de blokjes smelten op je tong. Zuig er niet op. Wees lief voor je jezelf en honger jezelf niet uit. Als je moeite hebt met vast voedsel, zoals een broodje, kies dan voor vloeibare varianten zoals yoghurt, appelmoes, soep enz. Kies zoveel mogelijk voor suikervrij eten en drinken en drink tijdens de genezingsperiode geen alcohol en eet geen kauwgom. Vermijd oraal contact i.v.m. infecties, ook wanneer je een relatie hebt. Controleer regelmatig de balletjes op je piercing. Deze kunnen losraken en voordat je het weet ben je ze kwijt. Bultjes bij je piercing verdwijnen meestal vanzelf. Mocht je last krijgen van een bultje of wordt hij juist groter? Voorkom dat het balletje in het gat verdwijnt door een silicone healing disc te plaatsen tussen je tong en het balletje, totdat het bultje verdwenen is.
Als je lip of tong gezwollen is, en je hebt er een of meerdere piercings in zitten, dan kun je verschillende dingen doen om pijn of zwelling tegen te gaan.
- Drink koel water.
- Blijf er voorlopig even vanaf en ga er vooral niet mee spelen.
- Vermijd hete/warme dranken, deze doen de zwelling aanhouden of dikker worden.
- Spoel met Prontolind mondwater of Easy piercing mondwater
- Neem eventueel een pijnstiller maar let erop dat hij niet bloedverdunnend is (dit kun je eventueel aan de drogist/apotheker vragen, meestal staat het ook op de verpakking/bijsluiter).
- Eet voorzichtig en neem kleine hapjes.
- Vermijd aardappelpuree en brinta en dergelijke producten ivm het blijven plakken aan je sieraad.
- Smoothies, shakes, energy drankjes, ijs, soep zijn goed tijdens een zwelling maar zorg wel dat de soep een beetje is afgekoeld.
- Was goed je handen voor het eten om verdere irritaties aan je piercing tegen te gaan.
- Vermijd kauwgom en snoep dat kan gaan vast zitten aan je piercing en pijn doen/irriteren.
- Zout, zoet, pittig en zuur eten vermijden.
- Vermijd aftershave, beauty producten of andere middeltjes waar alcohol in zit op of om je lippiercing, dat kan gaan prikken en een reactie met je piercing veroorzaken.
- Deel labello of lipstick niet met vrienden, dit kan voor ontstekingen zorgen. Vermijd de lipbalsems die je met je vinger moet op doen, deze worden gauw vies en een nest voor bacteriën.
Kan ik alle soorten mondwater en tandenpasta gebruiken bij een tongpiercing?
Wanneer je het prettig vindt om mondwater te gebruiken, kies dan voor een anti-bacteriële mondwater en verdun deze voor 50% met water of kies voor de oplossing van Prontolind of Easy piercing mondwater. Het spoelen kun je de hele dag door doen wanneer je hebt gegeten, gedronken, gerookt en geslapen. Wanneer je ’s morgens wakker wordt kun je spoelen met onverdund mondwater. Uiteraard kun je gewoon dagelijks je tanden poetsen. Kies voor een suikervrije tandpasta. Gebruik geen Listerine of Colgate, deze middelen kunnen een agressieve uitwerking hebben op je wondje en de genezing bemoeilijken of zorgen voor bultjes in en op de tong.
Mijn tong is verkleurd.
Na het laten zetten van een tong piercing kan je tong gedurende de eerste weken verkleuren. Dit kan wit, geel, groenig of bruinig zijn. Maak je hierover geen zorgen, dit gaat wel vanzelf over. Meestal is het te wijten aan de mondspoeling maar het kan ook komen door de genezing van je tong. Een beetje slechte adem is ook iets wat te verwachten is. Ook dat gaat meestal over naarmate de piercing geneest.
Hoe verwissel je zelf jouw piercing?
Wanneer je tijdens je dagelijkse bezigheden of tijdens het slapen merkt dat je jouw piercing balletje bent kwijt geraakt, of om een andere reden je piercing of balletje wilt vervangen, dan zul je merken dat dit vooral bij oorpiercing best wat handigheid vereist. Om zo steriel mogelijk te werken is het belangrijk dat je voor het aanraken van je piercing altijd goed je handen wast met een antibacteriële zeep en je piercing ontsmet met een fysiologische zoutoplossing. Zoals je op gevoel vaak zonder problemen normale oorbellen kunt verwisselen, is ook het wisselen van een piercing in je oor gelukkig snel helemaal niet moeilijk meer!
Draai je balletje altijd tegen de klok in om hem eraf te draaien en met de klok mee om hem weer vast te draaien. Het beste kun je oefenen om op je gevoel te vertrouwen en niet in een spiegel te kijken. Je draait dan zonder dat je het door hebt vaak de verkeerde kant op en door het gefriemel kan je piercing zomaar weer geïrriteerd aanvoelen. Om het gemakkelijker te maken zelf je piercing te verwisselen kun je gebruik maken van handige hulpmiddelen, zoals een klem om het staafje stevig vast te houden en/of een schroefbalhulp om het balletje mee vast te houden. Hiermee kan jouw huisgenoot/familielid/vriend of vriendin natuurlijk helpen als het nog niet helemaal zelf lukt.
Wanneer je geen hulp in de buurt hebt en vlakbij mijn studio in de buurt bent, kun je natuurlijk ook hier terecht als het je echt niet lukt of als je het nog niet aandurft. Schaam je hier vooral niet voor, oefening baart kunst!
Is je piercing geïrriteerd of ontstoken? Probeer hem dan niet zelf te verwisselen en maak online een serviceafspraak in de online agenda, zodat ik dit voor je kan doen.
Let op: een serviceafspraak is niet kosteloos. Ik maak hiervoor tijd voor je vrij en gebruik de benodigde hygiënische producten en tools die nodig zijn om je te kunnen helpen.
Wij bieden vanuit de studio verschillende zoutsprays aan. Het merk is hierbij niet van belang, de sprays zijn gesorteerd op de inhoud en manier van gebruik. niet alle merken bieden verschillende maten aan, vandaar dat wij hierom verschillende merken aanbieden die allemaal geschikt zijn voor de verzorging van nieuwe- of problematische piercings.
Piercings en de wintermaanden
Mensen die piercings dragen moeten extra voorzichtig zijn op koude winterdagen. Ze lopen namelijk kans op bevriezing van bijvoorbeeld lippen en neus wanneer ze deze met een piercing hebben versierd. Het metaal van de piercing geleidt en vriest bij temperaturen onder nul snel aan de huid vast.
Door de felle kou kunnen de oppervlakkige bloedvaten, net onder de huid, dichtklappen en vervolgens verkrampen. De bloedtoevoer in de externe lichaamsdelen komt in het gedrang en er ontstaat een vrieswond. De oren, neus, vingers en tenen zijn hiervoor het gevoeligst.
‘s Winters bevat de lucht weinig vocht, hierdoor droogt de bovenste laag van de huid (de hoornlaag) makkelijk uit. Aan de binnenkant van de huid gaan de bloedvaatjes samentrekken, zodat de huid ook van binnenuit te weinig gevoed wordt. Het resultaat: een droge, ruwe huid die gemakkelijk gaat schilferen. De lippen zijn bijzonder gevoelig voor dit fenomeen omdat ze praktisch geen talgklieren bevatten. Daarom zijn gesprongen lippen zo veel voorkomend in de koude wintermaanden. Meermaals per dag een beschermende lippencrème, op basis van cacaoboter bijvoorbeeld, aanbrengen kan veel onheil voorkomen. Lippencrème voorkomt niet alleen gekloven lippen maar geneest ze ook.
Het laten zetten van een piercing in de lip, oren of neus in de winter als het vriest wordt daarom dus ook afgeraden.
Op eigen risico is dit wel mogelijk maar dan bent u bij deze wel gewaarschuwd voor eventuele gevolgen.
Wanneer mag je het sieraad voor het eerst vervangen?
WANNEER MAG JE HET PIERCING SIERAAD VERVANGEN ?
OORPIERCING
*Het sieraad mag na 6 maanden vervangen worden.
NAVELPIERCING
*Het sieraad mag na 3 maanden vervangen worden.
NEUSPIERCING
*Het sieraad mag na 2 maanden vervangen worden.
TONGPIERCING of LIPPIERCING
*Het sieraad mag na 2 weken vervangen worden voor een korter staafje.
SEPTUMPIERCING
*Het sieraad mag na 2 maanden vervangen worden.
TEPELPIERCING
*Het sieraad mag na 3 maanden vervangen worden.
Vervang altijd met een sieraad van titanium of goud. Dit materiaal is antiallergisch en voorkomt ontstekingen.
Verkrijgbaar bij Dynamic BodyArt in diverse soorten, maten en kleuren.
Wat als mijn piercing is dicht gegroeid?
Een piercing groeit dicht wanneer het juweel te vroeg wordt uitgehaald in de voorziene genezingsperiode of als je het te lang uithaalt na de genezingsperiode. Velen denken dat het een goed idee is om het gaatje op eigen houtje te doorprikken, maar dat is het niet. Kom in deze post te weten waarom.
Een piercing opnieuw laten zetten
Het is mogelijk om een piercing te laten herplaatsen op dezelfde plaats op één voorwaarde: het oude gaatje moet daadwerkelijk genezen zijn. Bij Dynamic BodyArt wordt er gekeken naar de periode dat de piercing er heeft in gezeten. Was het een verse piercing die te vroeg werd uitgehaald? Reken dan een drie- tot viertal maanden voor dat we de piercing opnieuw laten zetten. Was het een piercing van enkele weken oud? Dan moet de piercing er een jaar uit zijn voordat je opnieuw gepierced kan worden.
Mag je zelf een deels dichtgegroeide piercing doorprikken?
Wij raden af om het gaatje zelf te doorprikken om de volgende redenen:
- Je hebt niet de juiste materialen zoals een piercingnaald om het gaatje veilig te doorprikken
- Je kunt de materialen niet (voldoende) steriliseren waardoor er veel bacteriën aanwezig zijn en dat zorgt voor eventuele infecties
- Informatie van het internet klopt niet 100%
- Zonder ervaring kan je het gaatje verkeerd of scheef doorprikken
- Door je eigen piercing te doorprikken kan het pijnlijker aanvoelen
- Je hebt geen goed zicht op de piercing, een buitenstaander heeft dat wel
Laat een deels dichtgegroeid gaatje doorprikken door een professional. Zo heb je zekerheid dat het op de juiste wijze gebeurt en voorkom je mogelijke infecties. Bij Dynamic BodyArt gaan we zorgvuldig en efficiënt te werk. We controleren, reinigen en verzorgen de piercing met de juiste steriele materialen.
Dichtgroeien van piercings
Een piercing in de genezingsfase is nog steeds een ‘open’ wond. Het lichaam moet zich aanpassen aan de piercing en dat duurt een tijdje. Laat je lichaam de wonde genezen en houd je aan de voorziene genezingsduur en nazorgbehandeling.
Pruts er zo min mogelijk aan en haal hem niet uit (voor een langere periode). Doe je dat wel, kan de piercing op snel tempo helemaal dichtgroeien.
Het is afhankelijk van persoon tot persoon en piercing tot piercing in welke snelheid een piercing dichtgroeit. Dat is niet te voorspelen op voorhand. Sommige piercings genezen eenmaal sneller dan andere.
Is je piercing genezen en jonger dan 1 jaar? Dan mag je de piercing uithalen voor max een dag. Niet langer, anders groeit hij hoogstwaarschijnlijk dicht. Is je piercing ouder dan 1 jaar? Dan kan je de piercing voor een langere periode uithalen. Maar weet dat een piercing afhankelijk van de plaatsing altijd kan dichtgroeien als het juweel er lang niet in zit. Een lippiercing kan bijvoorbeeld na 1 week zonder juweel al helemaal dichtgegroeid zijn! Is het gaatje niet dicht maar gekrompen? Trek het gekrompen gaatje uit met glijmiddel op waterbasis en het juweel zal terug passen.
Door omstandigheden, bijvoorbeeld voor school, werk of een onderzoek, kan het zijn dat je de piercing moet uithalen (tijdens de genezingsfase). Een alternatief juweel om te voorkomen dat het gaatje dichtgroeit is een piercing retainer. Piercing retainers zijn onzichtbare piercings. Retainers worden ook gebruikt voor momenten waar je geen metaal mag dragen zoals tijdens operaties of andere medische onderzoeken.
Wil je advies over een (deels) dichtgegroeid gaatje of wil je een nieuwe piercing laten zetten? Ik ontvang je graag met open armen in mijn studio! Maak een afspraak aan de hand van de onderstaande knop en wie weet tot snel!
Maten piercings
Met de maat van een piercing wordt de dikte van het staafje aangeduid. De enige uitzondering op deze regel zijn tunnels en plugs. Bij tunnels en plugs is de maat de dwarsdoorsnede van de piercing. Indien je de maat van je piercing niet meer weet kun je deze navragen bij je piercer of je kunt de maat zelf opmeten.
Lengte en Diameter
In sommige gevallen wordt er bij piercings een lengte aangegeven en in sommige gevallen een diameter. De lengte wordt gebruikt voor rechte en gebogen piercings. Bij rechte piercings is de lengte de exacte lengte van het staafje en bij gebogen piercings is de lengte de afstand van uiteinde tot uiteinde. Wanneer er sprake is van een ronde piercing zoals een ball closure ring wordt de diameter gebruikt in plaats van de lengte.
Draagvlak:
De lengte van het oppervlak wat in de piercing gedragen wordt. In andere woorden: hoe dik is de plug of tunnel. Het draagvlak wordt alleen gebruikt bij plugs en tunnels.
Accessoire Maat:
Hiermee wordt aangegeven hoe groot het accessoire is dat aan het uiteinde van de piercing zit dus bijvoorbeeld een spike of een balletje.
Gangbare piercing maten:
- Navelpiercings: 1,6 mm
- Traguspiercings: 1,2 mm
- Lippiercings: 1,2 mm; 1,6 mm
- Wenkbrauwpiercings: 1,2 mm
- Tongpiercings: 1,6 mm
- Neuspiercings: 1,0 mm; 1,2 mm
Hoe verwissel je een Dermal
Voor elke piercing raden we aan om het bij een piercer te laten verwisselen. Het steentje zal verwisseld worden door het eraf te schroeven en een nieuw juweeltje weer op te zetten. De anchor, die onder de huid zit, blijft hetzelfde.
Als je de piercing zelf afdraait, kan het plaatje (de anchor) verschuiven of verdwijnen in de huid en dan ben je het kwijt. Als je de anchor kwijt bent, consulteer eerst de piercer en dan verwijzen zij je door naar een dokter indien ze het zelf niet kunnen oplossen.
Hoe verwijder je een Dermal
Om een micro dermal te verwijderen moet je terug naar de piercer. Probeer het niet zelf.
De piercer zal de micro dermal voorzichtig vanonder uit de huid halen door middel van een naald.
Moet ik tijdens mijn zwangerschap de piercing verwijderen?
Er zijn voor de navel speciale zwangerschapspiercings welke langer en flexibeler zijn. Vaak kunnen deze prima worden gedragen tijdens de zwangerschap. Sommige mensen ervaren het hebben van een piercing tijdens hun zwangerschap als oncomfortabel en verwijderen de piercing.
Wanneer is mijn piercing ontstoken?
Het is normaal dat een piercing de eerste dagen een beetje rood is en er wondvocht uitkomt. Ook kan de piercing de eerste dagen wat gevoelig zijn tijdens aanraking. Echter moeten deze verschijnselen na enkele dagen wel over zijn. Als de huid rondom de piercing warm aanvoelt, rood ziet, pijn doet, hard aanvoelt, pus verliest of opgezwollen is dan is deze mogelijk ontstoken.
Wij leggen bij het zetten van de piercing nadrukkelijk uit, dat wanneer je last hebt van het bovenstaande je altijd contact met ons of de huisarts op moet nemen.Wij staan altijd voor je klaar om je advies te geven en je te helpen.
Verwijder nooit zelf een piercing voordat een specialist hiernaar gekeken heeft!
Krijg ik een litteken bij dicht laten groeien?
Ja soms. Na het verwijderen van een piercing kan er altijd een litteken achterblijven. Dit ligt aan de huid en is dus per persoon verschillend.
Wat als ik een dagje naar het strand ben geweest?
Na een dagje op het strand is het verstandig je piercing even wat extra aandacht te geven. Zeker voor nieuwe piercings die nog niet volledig zijn genezen is een goede nazorg na zo'n dag essentieel.
Neem een douche en zorg dat je alle restanten van het strand, zoals zand en zonnebrand lotion, goed weg spoelt. Spoel specifiek je piercing goed na zodat er echt niks achter blijft.
Droog je piercing voorzichtig en breng een beetje Piercing Healing Olie of Healing Butter aan op nieuwe of genezen piercings. Piercing Balsem of Wonder Olie zijn ook prima voor genezen piercings. Dit houd je houd goed gehydrateerd en werkt tegen bacterien die zich mogelijk hebben genesteld. Voorkom dat je aftersun lotion op je sieraden terecht komt, tenzij deze van 100% titanium is gemaakt.
Wat kan in eten met een nieuwe tongpiercing?
Roken, alcohol en aspirine vertragen het genezingsproces van de wond die is ontstaan. Alcohol en aspirine verdunnen het bloed waardoor je meer kans hebt op een nabloeding of grotere zwelling. Stress en slaaptekort vertragen het helingsproces eveneens. Ook heet voedsel als thee, koffie en soep worden de eerste dagen afgeraden. Drink veel water en let op met wat je eet en kauw voorzichtig.
Na het eten direct spoelen met water.
Eten kan in het begin dus even moeilijk zijn. Bij zwelling en pijn kunnen ijsklontjes verlichting bieden.
Kan ik een piercing zetten in de wintermaanden?
Mensen die piercings dragen moeten extra voorzichtig zijn op koude winterdagen. Ze lopen namelijk kans op bevriezing van bijvoorbeeld lippen en neus wanneer ze deze met een piercing hebben versierd. Het metaal van de piercing geleidt en vriest bij temperaturen onder nul snel aan de huid vast.
Door de felle kou kunnen de oppervlakkige bloedvaten, net onder de huid, dichtklappen en vervolgens verkrampen. De bloedtoevoer in de externe lichaamsdelen komt in het gedrang en er ontstaat een vrieswond. De oren, neus, vingers en tenen zijn hiervoor het gevoeligst.
‘s Winters bevat de lucht weinig vocht, hierdoor droogt de bovenste laag van de huid (de hoornlaag) makkelijk uit. Aan de binnenkant van de huid gaan de bloedvaatjes samentrekken, zodat de huid ook van binnenuit te weinig gevoed wordt. Het resultaat: een droge, ruwe huid die gemakkelijk gaat schilferen. De lippen zijn bijzonder gevoelig voor dit fenomeen omdat ze praktisch geen talgklieren bevatten. Daarom zijn gesprongen lippen zo veel voorkomend in de koude wintermaanden. Meermaals per dag een beschermende lippencrème, op basis van cacaoboter bijvoorbeeld, aanbrengen kan veel onheil voorkomen. Lippencrème voorkomt niet alleen gekloven lippen maar geneest ze ook.
Het laten zetten van een piercing in de lip, oren of neus in de winter als het vriest wordt daarom dus ook afgeraden.
Op eigen risico is dit wel mogelijk maar dan bent u bij deze wel gewaarschuwd voor eventuele gevolgen, de piercer verteld u dit verhaal nooit zomaar en is begaan met uw welzijn. Wij willen niks anders dan topkwaliteit piercings zetten.
Risico's tongpiercing
De risico’s van een mondpiercing
Een mondpiercing is een ‘lichaamsvreemd voorwerp’ wat verschillende risico’s met zich mee brengt. Je kunt problemen krijgen met je gebit en zelfs met je algehele gezondheid. Gebitschade is een logisch risico. Soms lijkt het niet logisch dat lichamelijke klachten veroorzaakt worden door een piercing. We zetten de mogelijke problemen voor je op een rij zodat je snel kan handelen bij de eerste signalen.
- Tandglazuur beschadiging. Door op het sieraad te kauwen of er mee te spelen, kan er glazuur van je tanden barsten of afbreken. Glazuur is de beschermlaag van je tanden en helpt gaatjes voorkomen.
- Tandbreuk. Mond piercings kunnen tandbreuk veroorzaken. De breuk kan zich beperken tot kleine stukjes glazuur maar er kunnen ook grote delen van de tand of kies afbreken. Bij tong piercings lopen in de meeste gevallen de achterste grote kiezen schade op, gevolgd door de snijtanden en de kleine kiezen. De meeste schade aan de tanden en kiezen wordt aangericht als met de tongpiercing wordt gespeeld en wat een onbewuste gewoonte kan worden (wrijven, bijten, tikken).
- Tandvleesirritatie en terugtrekkend tandvlees. Het metaal van een (verkeerd geplaatste) lip- of wangpiercing kan het tandvlees irriteren, waardoor dat zich terugtrekt. Lippiercings veroorzaken het terugtrekken van het tandvlees vooral aan de voorkant van het gebit. Tongpiercings veroorzaken het terugtrekken van tandvlees aan de binnenkant van je gebit. Door het terugtrekken van het tandvlees komen de wortels van de snijtanden bloot te liggen. In het poreuze tandbeen zitten kanaaltjes die verbonden zijn met de zenuwholte binnenin de tand. Het tandbeen is niet meer beschermd door het tandvlees en tandglazuur met als gevolg kans op cariës (gaatjes) en pijnlijke gevoeligheid voor warme, koude en zure dranken en voedsel.
- Infecties, abces. Ringetjes in de lip of wang raak je makkelijk aan en in combinatie met de bacteriën aan je handen kan dit infecties veroorzaken.
- Ingroeien van de piercing. Tong piercings groeien voornamelijk aan de bovenkant van de tong in. Lip piercings kunnen vergroeien met het zachte weefsel aan de binnenkant van de mond. In veel gevallen moet de piercing chirurgisch worden verwijderd.
- Aangezichtspijn door irritatie en beschadigingen van zenuwen.
- Gingivitis en uiteindelijk Parodontitis waardoor tanden los komen te staan en zelfs kunnen uitvallen.
- Inslikken van piercing. Overleg met de huisarts wat te doen in verband met risico op een perforatie in het spijsverteringssysteem.
- Tetanusinfectie. Tetanus is een ernstige besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie, de C. Tetani. De bacterie kan het lichaam binnenkomen via een open wond, prikverwonding, brandwond of indirect door een beet van een dier. Mensen kunnen elkaar niet besmetten. De infectieklachten zijn hoofdpijn, spasmen (spierkrampen), kramp in het gelaat, ademhalingsproblemen door spasmen in de strottenhoofdspieren met vaak ernstige, levensbedreigende gevolgen en moeten tijdig worden gesignaleerd en behandeld. De klachten ontstaan binnen 3 dagen na de besmetting.
- Infectie bij het hart. Via de bloedbaan kunnen bacteriën vanuit de mond bij het hart komen. Een gezond lichaam met goede weerstand kan kleine hoeveelheden pathogenen (ziekteverwekkers) aan en ruimen deze ziekmakende bacteriën op. Bij verminderde weerstand kunnen bacteriën zich nestelen in het hart en daar problemen veroorzaken als bijvoorbeeld een ontsteking van de hartkleppen. Deze infectie (endocarditis) moet acuut, meestal operatief worden behandeld in het ziekenhuis. Tong piercings worden vaak als bron van infectie gevonden.
Wanneer kan ik naar een kleinere maat piercing?
Zodra de piercing is gesetteld en er geen zichtbare zwelling, vocht, korstvorming is en u voelt dat er teveel ruimte op de sieraden zit, is het waarschijnlijk tijd voor een kleiner formaat.
Er is geen concreet tijdsbestek, maar we raden u aan om pas 3-6 maanden na uw afspraakdatum kleiner te maken. Alle piercings genezen in verschillende tijdschalen die van persoon tot persoon kunnen verschillen.